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Redactie:
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Jan van Die en Frans Schiereck

Rob Stravers (spelregels en eindredactie)

Reeds verschenen nummers         De BridgeVraagbaak van Kees van Gennip
www.bridgeservice.nl                          www.bridgevraagbaak.nl
De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A. 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel mogelijk donateurs.


Quadrathlon
Ook al schrik je misschien nog zo van deze titel, over een half uurtje kun je zeggen dat je met succes je eerste Quadrathlon hebt afgelegd!

In de bewegende sport staat dit (vrij vertaald) voor: zwemmen, roeien, fietsen en rennen.

In onze edele bridgesport mag je denken aan: bieden, uitspelen, tegenspelen en spelregels!

Veel plezier met je eerste echte Quadrathlon!

Quadrathlon
Bieden

West

Noord
Oost

Zuid
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( V 10 9 8 7









( A 2

Welk biedkaartje pak je in je derde beurt?

Uitspelen

Na 1SA - 3SA ben jij leider in 3SA.


Spel a


Spel b


Spel c


( H 3 2


( H V 2


( 3 2 

( B 3 2


( 3 2



( 3 2

( V 10 8 6


( V 10 8


( H V 4 3 2

( H V 2


( B 10 9 4 2

( H V 3 2
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( A V 4


( A 4 3


( A 5 4

( A 4



( A B 5 


( A H 4

( B 9 7 5


( B 9 7 5


( A B 10 5

( A B 5 4


( H V 3


( B 10 9

West komt uit met:



(H



(H



(V

Hoe probeer je deze drie contracten te maken?

Tegenspel

West

Noord
Oost

Zuid

1(

1(

3SA

pas

pas

pas

Zuidhand

( 6

( V B 10 3 2

( 8 7 6

( H 8 7 6


Met welke kaart kom je uit?

Spelregels
Oost gever / allen kwetsbaar

West

Noord
Oost

Zuid





pas

pas

3(

doublet
pas

4(



Welk(e) bieding(en) moet(en) worden gealerteerd?

3( 

= openingskracht met een 7-kaart ruiten

Doublet 
= informatiedoublet; kan elk antwoord verdragen

4(

= wil (- of (-contract; evenveel kaarten in harten als in schoppen



Quadrathlon, de antwoorden
Bieden
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( A 2

Welk biedkaartje pak je in je derde beurt?

Kies voor ‘Doublet’! Jouw hartenkleur bood je al, je andere rode kleur eveneens. Het enige wat je partner nog niet weet, is jouw kracht! Aan partner nu de eer en ruimte om te doen wat hém het meest verantwoord lijkt:

Eén van jouw rode kleuren bieden, passen óf - met leuke schoppen tegen - het doublet inlaten!!! 

Uitspelen

Na 1SA - 3SA ben jij leider in 3SA.


Spel a


Spel b


Spel c


( H 3 2


( H V 2


( 3 2 

( B 3 2


( 3 2



( 3 2

( V 10 8 6


( V 10 8


( H V 4 3 2

( H V 2


( B 10 9 4 2

( H V 3 2
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( A V 4


( A 4 3


( A 5 4

( A 4



( A B 5 


( A H 4

( B 9 7 5


( B 9 7 5


( A B 10 5

( A B 5 4


( H V 3


( B 10 9

West komt uit met:



(H



(H



(V

Hoe probeer je deze drie contracten te maken?

Het venijn zit in de eerste slag. Moet je de uitkomst duiken of pakken?

Spel a

Win de uitkomst met (A! Je telt acht vaste slagen: (AHV, (A en (AHVB. Eén extra slag en je bent binnen. En dummy’s (B is goed voor die extra slag. West belooft immers met zijn uitkomst van (H de aanwezigheid van (V. Door - na (A - (4 naar (B te spelen, zal (B vrijwel zeker tot negende slag promoveren. 

Spel b

Duik de uitkomst vlot! Je telt vier vaste slagen: (AHV en (A. In klaveren zijn vier slagen te ontwikkelen. Met het duiken van (H stelt zuid zijn contract vrijwel veilig. Want… als west zijn hartenaanval voortzet, wordt zuids (B de negende slag! Neemt zuid de uitkomst met (A, dan kan het doek verrassend snel vallen als… oost aan slag komt met (A en harten terugspeelt… Met (V10xxx bij west gebeurt er dan iets heel vervelends.

Spel c

Win de uitkomst!!! En wees dankbaar dat west niet uitkwam met schoppen! Daarom moet je de uitkomst onmiddellijk nemen en klaveren spelen. Na (A van OW kun je elk terugspel opvangen.

Stel dat je (V duikt, en west de aanval voortzet in schoppen. Dan heb je na je verliesslag aan (A een groot probleem als OW hun schoppenkaarten afdraaien…

Tegenspel

West

Noord
Oost

Zuid

1(

1(

3SA

pas

pas

pas


Met welke zuidelijke kaart kom je uit?

( A B 9 8 7

( A 5 4

( 9

( 10 9 5 4

Dummy west

Leider oost

( V 5 4


( H 10 3 2

( H 7 6


( 9 8 

( A B 10 5 4

( H V 3 2

( V 3



( A B 2

( 6

( V B 10 3 2

( 8 7 6

( H 8 7 6

Partner bood schoppen. Dat moet je lezen als een stevige uitnodiging om in die kleur uit te komen. Doe je dat niet, en de leider maakt daardoor zijn contract, dan zíjn er partners die het niet uitkomen in hun geboden kleur voelen als een motie van wantrouwen. Toch mag je met slechts één schoppenkaart en je gesloten hartenkleur met een goed gevoel gaan voor je eigen kleur. Speel (V voor. Zekerheid bestaat niet, ook niet in bridge, maar in dit spel pakt de hartenstart uitstekend uit! De schoppenkaarten zitten zoals je - na oosts 3SA - ongeveer mocht verwachten.

Met iets als (Vxx had je uiteraard gekozen voor een schoppenstart!

Spelregels
	Oost gever / allen kwetsbaar

West

Noord
Oost

Zuid





pas

pas

3(

doublet
pas

4(



Welk(e) bieding(en) moet(en) worden gealerteerd?

3( 

= openingskracht met een 7-kaart ruiten

Doublet 
= informatiedoublet; kan elk antwoord verdragen

4(

= wil (- of (-contract; evenveel kaarten in harten als in schoppen


3( én 4( moeten worden gealerteerd!

3( vanwege de Hoofdregel in de Alerteerregeling. Oost kan vermoeden dat NZ geen openingskracht bij west verwachten; ondanks dat 3( alleen interesse toont in de geboden ruitenkleur ontstaat daardoor alerteerplicht.

Ook 4( moet worden gealerteerd, ondanks het 4-niveau. De alerteerplicht geldt namelijk in de eerste biedronde voor álle niveaus. En de biedronde begint met het openingsbod.

Lezers Mailen
Het hardnekkige misverstand over in één adem
	Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik had gisteravond een arbitrage die voor mij zeer duidelijk was.

Leider zuid speelt (7, west (6, in dummy lagen (A en (5. Oost had geen harten meer.

De leider zegt: ‘Het AA… nee, doe maar de vijf.’ 

Ik word geroepen en zeg: ‘Het aas is gespeeld.’

Dit gaf nogal wat opschudding bij de dummy: ‘Het wordt in één adem gezegd en ik heb nog geen kaart aangeraakt. Dus is (5 gespeeld.’ 

Ik ben rustig gebleven en heb hem beloofd dat ik netjes a.s. week een mailtje zal overhandigen met de juiste uitleg.

Welke uitleg zouden jullie geven?


Rob:

Ik weet niet in welke spelregeltekst, uit welke eeuw, deze dummy iets las over een correctierecht ‘in één adem’. Deze regel bestaat niet. En gelukkig maar, anders zouden we ook ‘in één adem’ twee kleuren kunnen bieden. 

Om maar te zwijgen over parelduikers die minuten onder water kunnen blijven, en dus ‘in één adem’ zes slagen later hun aangeduide kaart zouden mogen wijzigen…

En dat dummy de genoemde kaart nog niet heeft aangeraakt, heeft ook helemaal niets te maken met de grens van wel of niet gespeeld. 

Een kaart is gespeeld zodra de leider die aanduidt. En ‘Het A…’ kan niet de vijf zijn. 

De door dummy genoemde argumenten zijn nu juist de argumenten die een correctie uitsluiten. 

Dummy maakt trouwens nóg een fout. Hij mag alleen vragen van de arbiter beantwoorden. En die vroeg hem niets.

Is daarmee deze kous af? Neen! Artikel 46 B begint namelijk met:

	In geval van een onvolledige of foutieve benaming door de leider ten aanzien van de te spelen kaart uit de blinde gelden de volgende beperkingen (tenzij de andere bedoeling van de leider onomstotelijk vaststaat)


De vraag is nu: Wat is onvolledig? ‘Aas’ zou volledig zijn. En als voor het spelen van zowel het aas als de vijf wat te zeggen is, staat de bedoeling van de leider niet onomstotelijk vast. 

Ook als dummy - desgevraagd - opmerkt dat sprake zou zijn van artikel 46B, zou ik hem bedanken voor zijn meedenken en ook dan hartenaas niet laten corrigeren.

Waar ging het mis?

	Gisteravond ging er iets vreselijks fout, maar beiden weten we niet exact wie, wat, waar fouten heeft gemaakt. 

West


Oost

( H B 10 6

( A 9 5

( B 8 5

( A H V 10 6

( V 7 6

( B 9 3

( A V 9

( H 2

Ons bieden:
1(


1(
1(


2(
2(


3(
pas

Het 3(-bod heb ik niet goed begrepen en totaal verkeerd geïnterpreteerd.

Ik dacht, dat partner 4( had moeten bieden voor slemonderzoek.

Maar wie ben ik?

Kun jij uitsluitsel geven?


Rob:

Het 2(-bod van oost zie ik als vierde kleur. 

Mancheforcing dus, met de vraag aan west: ‘Partner vertel nog iets over je verdeling, want ik weet nog niet wat onze kleur moet worden.’ 

Daarop biedt west 2(; wat precies aangeeft wat west heeft: een 3-kaart harten mee. Voor oost staat de hartenkleur nu vast, maar west kan dat nog niet weten. Omdat de vierde kleur al de manche garandeerde, kan oost nu 3( bieden. Dat is sterker dan meteen de manche volgooien met 4(. Nu weet west wél dat harten de troefkleur is. 

West zou nu controles kunnen aangeven, te beginnen met 3( (1e of 2e controle schoppen. 

Oost biedt dan 4( (1e of 2e controle klaveren), waarna west de ruitenkleur moet overslaan: 4(. Omdat oost ook geen ruitencontrole heeft, kan oost nu met een goed gevoel passen…

Controlebod? 

	We speelden het volgende spel:
Zuid


West



Oost



( H V 10 5 3

( A B 9 4 2



( A



( H 9



( V 6



( A 10 7 2



( A 10 7 6 4

( H 3


3( (preëmptief)
3(



4( bedoeld als 1e 

                                                                controlebod



4SA



5(



6(



6(
West begreep het 4(-bod niet en bood 4SA. Bij het uitspelen bleek er zelfs 7( in te zitten.


Vraag:

Is na een preëmptief openingsbod een bod door west zodanig sterk dat oost met zijn punten de kleur kan bevestigen en is 4( dan dus een controlebod?


West zelf zegt dat het ook een 6- of 7-kaart schoppen met een punt of 8 kan zijn. Ik ben het hier in principe mee eens.
Mijn voorkeur zou in dit geval (veel punten bij west) een doublet van west zijn.



Rob:

Een volgbod na een preëmptieve opening kun je het best spelen als sterk. Bedenk dit: als west van plan was preëmptief te openen met een zwakke hand en zeven schoppen, dan heeft zuids 3(-opening dat verdedigende doel onbereikbaar gemaakt. NZ hebben hun kleur immers al gevonden! Alle reden om in plaats daarvan op de constructieve toer te gaan en kracht te beloven met zowel een doublet als een bod in een kleur.

Met die wetenschap kan oost op wests 3( met 4SA vragen naar de sleutelkaarten (azen).

West meldt er dan drie (ook (H telt hij als aas), waarna oost met een redelijk veilig gevoel 6( kan bieden.

Bang voor wel of geen schoppenvrouw bij west hoeft oost niet te zijn. Met samen minstens tien troeven zal ‘zij’ hoogstwaarschijnlijk vallen als west deze dame niet zou hebben (.
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